Site-hulpmiddelen

Gebruikershulpmiddelen


Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisieVorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
dethorah [2013/07/31 16:30] – [2.1. De schrijver en zijn rol] josquakdethorah [2015/05/23 07:50] (huidige) – [2.2. De naam van de schrijver] josquak
Regel 6: Regel 6:
 De //Thorah// is het belangrijkste onderdeel van de  [[dehebreeuwsebijbel|Hebreeuwse Bijbel]]. De //Thorah// is het belangrijkste onderdeel van de  [[dehebreeuwsebijbel|Hebreeuwse Bijbel]].
  
-De Hebreeuwse Bijbel is het heilige boek van de joden. Het [[hethebreeuws|Hebreeuwse]] woord voor heilig is //qadàsj//. //Qadàsj// betekent ‘afgezonderd, uitgekozen zijn’. Iets heiligs is dus iets bijzonders, iets dat niet gewoon is. De Hebreeuwse Bijbel is dus een bijzonder boek. Van dat bijzondere boek is de //Thorah// de kern.+De Hebreeuwse Bijbel is het heilige boek van de joden. Het [[hethebreeuws|Hebreeuwse]] woord voor heilig is //qadàsj//. //Qadàsj// betekent ‘afgezonderd, uitgekozen zijn’. Iets heiligs is iets speciaals, iets dat niet gewoon is.  
 + 
 +De joden zien de Hebreeuwse Bijbel dus als een bijzonder boek. Van dat bijzondere boek is de //Thorah// de kern.
  
 //Thorah// is een Hebreeuws woord dat ‘richtingwijzer’ betekent. //Thorah// is een Hebreeuws woord dat ‘richtingwijzer’ betekent.
Regel 34: Regel 36:
 ====2.1. De schrijver en zijn rol==== ====2.1. De schrijver en zijn rol====
  
-Volgens [[watispremodern_modern_postmodern#3. Wat is modern?|moderne]] wetenschappers is de //Thorah// het werk van vele schrijvers geweest.((Zie [[http://nl.wikipedia.org/wiki/Documentaire_hypothese|De documentaire hypothese]].)) De [[weinrebendejoodseoverlevering|Joodse Overlevering]] spreekt echter over één schrijver, namelijk Mozes.+Volgens [[watispremodern_modern_postmodern#3. Wat is modern?|moderne]] wetenschappers is de //Thorah// het werk van vele schrijvers geweest. Net als alle andere verschijnselen in onze wereld hebben ze het geanalyseerd en er vervolgens allerlei tegenstrijdigheden in ontdekt. Daaruit concludeerden ze dat de //Thorah// een “lappendeken” is, dat elk “lapje” een andere bron heeft en dat die bronnen het op vele punten met elkaar oneens zijn.((Zie de [[http://nl.wikipedia.org/wiki/Documentaire_hypothese|Documentaire hypothese]].)) 
 + 
 +De [[weinrebendejoodseoverlevering|Joodse Overlevering]] spreekt echter over één schrijver, namelijk Mozes. Een schrijver die slechts op papier zette, wat [[isgoddood|God]] hem dicteerde. Omdat die God de Ene is, is ook de //Thorah// een éénheid en staat elke letter in dat Boek precies op de juiste plek.
  
-Over het auteurschap van het [[http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Deuteronomium+34&id42=1&id17=1&id47=1&l=nl&set=10|laatste hoofdstuk]] van de //Thorah// zijn de [[https://nl.wikipedia.org/wiki/Rabbijn|Rabbijnen]] echter verdeeld. Dat hoofdstuk beschrijft namelijk de dood en de begrafenis van Mozes.+Eén hoofdstuk in de //Thorah// bleef echter een discussiepunt onder [[https://nl.wikipedia.org/wiki/Rabbijn|Rabbijnen]], namelijk het [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=5&cs-bijbelhoofdstuk-2=34&cs-versnummer-3=&cs-bijbelvers_v1-4=&search=Zoeken|laatste]]. Dat hoofdstuk beschrijft de dood en de begrafenis van Mozes.
  
-Rabbi Jehoeda zegt daarom dat dit hoofdstuk door Jozua, de leerling van Mozes, aan de //Thorah// is toegevoegd. Rabbi Me’ier is het daar niet mee eens. Deze Rabbi zegt dat [[isgoddood|God]] het hoofdstuk aan Mozes dicteerde, die het onder tranen opschreef.((Whitlau, Eli (red) //Tenachon over de Tora//, 29, p. 464.))+Rabbi Jehoeda zegt dat dit hoofdstuk door Jozua, de leerling van Mozes, aan de //Thorah// is toegevoegd. Rabbi Me’ier is het daar niet mee eens. Deze Rabbi zegt dat [[isgoddood|God]] ook dít hoofdstuk aan Mozes dicteerde, die het vervolgens onder tranen opschreef.((Whitlau, Eli (red) //Tenachon over de Tora//, 29, p. 464.))
  
-Hoe dan ook, ze zijn het er over eens dat God de rest van de //Thorah// letter voor letter aan Mozes gedicteerd heeft. Dat dicteren is niet iets dat je je in de gewone geschiedenis voor kunt stellen. Dat is iets wat in “Gods geschiedenis” plaatsvindt.+In elk geval zijn ze het er over eens dat God de //Thorah// letter voor letter aan de schrijver gedicteerd heeft. Dat dicteren is niet iets dat je je in de gewone geschiedenis voor kunt stellen, maar wat in “Gods geschiedenis” plaatsvindt.
  
-Waar het om gaat is dat Mozes de //Thorah// niet zelf heeft bedacht. Volgens de Joodse Overlevering is dat boek het Woord van God. Een Woord dat Hij, samen met haar uitleg, aan Mozes gegeven heeft.+Waar het om gaat is dat de //Thorah// niet door mensen bedacht is. Volgens de Joodse Overlevering is dat boek het Woord van God. Een Woord dat Hij, samen met haar uitleg, aan Mozes gegeven heeft.
  
  
Regel 54: Regel 58:
 Op een gegeven moment kwam de dochter van de Farao langs. Ze kreeg medelijden met het ventje, haalde hem uit het bootje en adopteerde hem als haar eigen zoon. Op een gegeven moment kwam de dochter van de Farao langs. Ze kreeg medelijden met het ventje, haalde hem uit het bootje en adopteerde hem als haar eigen zoon.
  
-Farao’s dochter gaf Mozes zijn naam. Met die naam gaf zij aan dat zij hem uit het water had getrokken.((Zie [[http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Exodus+2%3A10&id42=1&id17=1&id47=1&l=nl&set=10|Exodus 2:10]].))+Farao’s dochter gaf Mozes zijn naam. Met die naam gaf zij aan dat zij hem uit het water had getrokken.((Zie [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=2&cs-bijbelhoofdstuk-2=2&cs-versnummer-3=10-10&cs-bijbelvers_v1-4=&search=Zoeken|Exodus 2:10]].))
  
 {{ mozes.png?230 }} {{ mozes.png?230 }}
Regel 64: Regel 68:
 Volgens de Joodse Overlevering is er ‘//geen vroeger of later in de Thorah//’.((Weinreb, F (1993) //Het mensbeeld in de Kabbala//, p. 34.)) Je kunt niet zeggen dat het begin er eerder was dan het einde. Het begin van de //Thorah// geldt nog evenzeer als het einde. Volgens de Joodse Overlevering is er ‘//geen vroeger of later in de Thorah//’.((Weinreb, F (1993) //Het mensbeeld in de Kabbala//, p. 34.)) Je kunt niet zeggen dat het begin er eerder was dan het einde. Het begin van de //Thorah// geldt nog evenzeer als het einde.
  
-Laten we nog even teruggaan naar het bootje waarin Mozes lag. Het Hebreeuwse woord voor het bootje is //thəbah//. //Thəbah// betekent ook ‘woord’. Dat woord bewaarde Mozes dus voor de werking van het water, van de tijd.+Laten we nog even teruggaan naar het bootje waarin Mozes lag. Het Hebreeuwse woord voor het bootje is //thevah//. //Thevah// betekent ook ‘woord’. Dat woord bewaarde Mozes dus voor de werking van het water, van de tijd.
  
 Het woord bij uitstek is de //Thorah//. Met en in deze //Thorah// heeft Mozes zijn hele leven geleefd. Het woord bij uitstek is de //Thorah//. Met en in deze //Thorah// heeft Mozes zijn hele leven geleefd.
Regel 151: Regel 155:
 Tegenover deze wet zet Paulus dan de genade. Tegenover deze wet zet Paulus dan de genade.
  
-Er zijn echter altijd christenen geweest die in het //Oude Testament// hetzelfde evangelie ontdekten als in het //Nieuwe Testament//. Kohlbrugge noemt het //Oude Testament// zelfs Paulus’ evangelie.((Idem, p. 8,9.)) Volgens hem zijn christenen die in het //Oude Testament// alleen maar de wet ontdekken, behept met een vooroordeel. +Er zijn echter altijd christenen geweest die in het //Oude Testament// hetzelfde evangelie ontdekten als in het //Nieuwe Testament//. Kohlbrugge noemt het //Oude Testament// zelfs Paulus’ evangelie.((Kohlbrügge, Dr. H.F. (1988) //Waartoe het Oude Testament?//, p. 8,9.)) Volgens hem zijn christenen die in het //Oude Testament// alleen maar de wet ontdekken, behept met een vooroordeel. 
  
  
Regel 200: Regel 204:
 Het //eerste// boek van de //Thorah// is //Bəresjīth//. //Bəresjīth// is een Hebreeuws woord dat ‘in (het) begin’ betekent. De christenen noemen het boek //Genesis//. //Genesis// is Grieks voor ‘wording’.  Het //eerste// boek van de //Thorah// is //Bəresjīth//. //Bəresjīth// is een Hebreeuws woord dat ‘in (het) begin’ betekent. De christenen noemen het boek //Genesis//. //Genesis// is Grieks voor ‘wording’. 
  
-In //Bəresjīth// vindt je een antwoord op de vraag hoe het volk Israël ontstaan is. +In //Bəresjīth// vind je een antwoord op de vraag hoe het volk Israël ontstaan is. 
  
-In de hoofdstukken 12 t/m 50 vindt je verhalen over Abraham, Izak en Jakob en over de zonen van Jakob. Dat zijn de stamvaders van Israël. +In de hoofdstukken 12 t/m 50 vind je verhalen over Abraham, Izak en Jakob en over de zonen van Jakob. Dat zijn de stamvaders van Israël. 
  
-Ook die stamvaders komen ergens vandaan. Daarover gaan de hoofdstukken 2 t/m 11. In deze hoofdstukken vindt je verhalen over Adam en Eva, de eerste mensen, en hun nakomelingen.+Ook die stamvaders komen ergens vandaan. Daarover gaan de hoofdstukken 2 t/m 11. In deze hoofdstukken vind je verhalen over Adam en Eva, de eerste mensen, en hun nakomelingen.
  
 Hoofdstuk 1 plaatst de eerste mensen in een nog groter perspectief. Dat hoofdstuk gaat namelijk over het ontstaan van het al. Hoofdstuk 1 plaatst de eerste mensen in een nog groter perspectief. Dat hoofdstuk gaat namelijk over het ontstaan van het al.
Regel 212: Regel 216:
 Elke boom komt uit één zaadje voort. Hetzelfde geldt voor alles wat er is. Alles komt namelijk voort uit een éénheid. Die éénheid is God zelf. Elke boom komt uit één zaadje voort. Hetzelfde geldt voor alles wat er is. Alles komt namelijk voort uit een éénheid. Die éénheid is God zelf.
  
-Zo gauw er echter iets is, is er een tweeheid. Door heel //Bəresjīth// heen, vindt je twee zaken of twee personen die tegenover elkaar staan, die een tegenstelling vormen, die een strijd met elkaar voeren. Die twee splitsen zich dan verder en verder tot de “boom” volgroeid is, tot alle “takken” en “twijgjes” er zijn. +Zo gauw er echter iets is, is er een tweeheid. Door heel //Bəresjīth// heen, vind je twee zaken of twee personen die tegenover elkaar staan, die een tegenstelling vormen, die een strijd met elkaar voeren. Die twee splitsen zich dan verder en verder tot de “boom” volgroeid is, tot alle “takken” en “twijgjes” er zijn. 
  
 Bij elke splitsing kiest God één van de twee tegenpolen uit. Zo gaat Hij mee, van vertakking tot vertakking, tot Zijn doel, het ontstaan van Israël, bereikt is.  Bij elke splitsing kiest God één van de twee tegenpolen uit. Zo gaat Hij mee, van vertakking tot vertakking, tot Zijn doel, het ontstaan van Israël, bereikt is. 
Regel 234: Regel 238:
 God bevrijdt hen uit //Mitsràjim//. Dit wordt de “uittocht” genoemd. Het Griekse woord voor uittocht is //Exodus//. Dat is de naam die de christenen aan het boek geven. God bevrijdt hen uit //Mitsràjim//. Dit wordt de “uittocht” genoemd. Het Griekse woord voor uittocht is //Exodus//. Dat is de naam die de christenen aan het boek geven.
  
-De Joodse Overlevering noemt de uittocht de geboorte van het volk Israël.((Zie Weinreb, F (1976) //De Bijbel als Schepping//, p. 473, 474.)) In de hoofdstukken 6:14-12:36 worden de “tien plagen” beschreven. Dat zijn de barensweeën die “moeder //Mitsràjim//” ondergaat. De hoofdstukken 13:17-14:31 beschrijven de tocht door de rivier. Dat is het breken van haar vliezen.+De Joodse Overlevering noemt de uittocht de geboorte van het volk Israël.((Zie Weinreb, F (1976) //De Bijbel als Schepping//, p. 473, 474.)) In de hoofdstukken 6:14-12:36 worden de “tien slagen, de tien plagen, beschreven. Dat zijn de barensweeën die “moeder //Mitsràjim//” ondergaat. De hoofdstukken 13:17-14:31 beschrijven de tocht door de rivier. Dat is het breken van haar vliezen.
  
-Na de geboorte trekt het volk naar een berg waar het God ontmoet. Daar, in hoofdstuk 20, spreekt God de [[tienwoorden|Tien Woorden]] uit. In deze Woorden zegt God wat een mens eigenlijk is.((Zie Weinreb, F (1976) //De Bijbel als Schepping//, p. 486.))+Na de geboorte trekt het volk naar een berg waar het God ontmoet. Daar, in hoofdstuk 20, spreekt God de [[detienwoorden|Tien Woorden]] uit. In deze Woorden zegt God wat een mens eigenlijk is.((Zie Weinreb, F (1976) //De Bijbel als Schepping//, p. 486.))
  
 In de rest van //Sjəmoth// wordt de situatie geschapen waarin die mens God kan ontmoeten. In de rest van //Sjəmoth// wordt de situatie geschapen waarin die mens God kan ontmoeten.
Regel 272: Regel 276:
 God zelf geeft aan wanneer ze moeten stoppen. Dan zetten de Levieten de //misjkan// in elkaar. Rondom die tent slaan de Israëlieten vervolgens hun kamp op. Op elke halteplaats is er dus een mogelijkheid om tot God te naderen, om de kern van het leven te bereiken. God zelf geeft aan wanneer ze moeten stoppen. Dan zetten de Levieten de //misjkan// in elkaar. Rondom die tent slaan de Israëlieten vervolgens hun kamp op. Op elke halteplaats is er dus een mogelijkheid om tot God te naderen, om de kern van het leven te bereiken.
  
-//Bəmidbàr// beschrijft het volk Israël als een “leger”. Dat leger maakt van alles mee. Tienmaal komen Gods “soldaten” in moeilijkheden. Tienmaal mislukken ze als leger van God.((Zie [[http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Numeri+14%3A22&id42=1&id17=1&id47=1&l=nl&set=10|Numeri 14:22]].)) Toch trekt God met hen verder.+//Bəmidbàr// beschrijft het volk Israël als een “leger”. Dat leger maakt van alles mee. Tienmaal komen Gods “soldaten” in moeilijkheden. Tienmaal mislukken ze als leger van God.((Zie [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=4&cs-bijbelhoofdstuk-2=14&cs-versnummer-3=22-22&cs-bijbelvers_v1-4=&search=Zoeken|Numeri 14:22]].)) Toch trekt God met hen verder.
  
-De christelijke naam voor het boek is //Numeri//. //Numeri// betekent ‘getallen’. Dat slaat op de twee keer dat het leger geteld wordt. Eén keer aan het [[http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Numeri+2&id42=1&id17=1&id47=1&l=nl&set=10|begin]] en één keer aan het [[http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Numeri+26%3A1-56&id42=1&id17=1&id47=1&l=nl&set=10|einde]] van de reis. +De christelijke naam voor het boek is //Numeri//. //Numeri// betekent ‘getallen’. Dat slaat op de twee keer dat het leger geteld wordt. Eén keer aan het [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=4&cs-bijbelhoofdstuk-2=1&cs-versnummer-3=1-46&cs-bijbelvers_v1-4&search=Zoeken|begin]] en één keer aan het [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=4&cs-bijbelhoofdstuk-2=26&cs-versnummer-3=1-51&cs-bijbelvers_v1-4=&search=Zoeken|einde]] van de reis. 
  
 Er is nauwelijks verschil tussen beide tellingen. Het leger is door de moeilijkheden dus niet geslonken. Er is nauwelijks verschil tussen beide tellingen. Het leger is door de moeilijkheden dus niet geslonken.
Regel 292: Regel 296:
 De christenen noemen het boek //Deuteronomium//, ‘tweede wet’. Veel van wat in de vorige boeken uitgesproken werd, komt hier namelijk opnieuw aan de orde. De christenen noemen het boek //Deuteronomium//, ‘tweede wet’. Veel van wat in de vorige boeken uitgesproken werd, komt hier namelijk opnieuw aan de orde.
  
-Mozes sprak //Dəvarīm// in één dag uit. Aan het einde van die dag beklimt hij een berg waar hij sterft.+Mozes spreekt //Dəvarīm// in één dag uit. Aan het einde van die dag beklimt hij een berg waar hij sterft.
  
 Onder leiding van Jozua trekt het volk de Jordaan over en gaat het land Kanaän binnen. Dat laatste wordt in de //Thorah// niet beschreven.  Onder leiding van Jozua trekt het volk de Jordaan over en gaat het land Kanaän binnen. Dat laatste wordt in de //Thorah// niet beschreven. 
Regel 309: Regel 313:
 De //Thorah// is dus geen gewoon geschiedenisboek. Het is een boek dat beschrijft hoe iets zich altijd en overal voltrekt. De //Thorah// is dus geen gewoon geschiedenisboek. Het is een boek dat beschrijft hoe iets zich altijd en overal voltrekt.
  
-De //Thorah// is ook geen moreel handboek. Het vertelt ons niet hoe wij ons moeten gedragen of wie wij moeten worden, maar wie wij zijn.((Weinreb, F (1975-1977) //De Joodse wortels van het Johannesevangelie//, p. 38.))+De //Thorah// is ook geen moreel handboek. Het vertelt ons niet hoe wij ons moeten gedragen of wie wij moeten worden, maar wie wij zijn.((Weinreb, F (1975-1977) // Die Jüdischen Wurzeln des Johannes Evangeliums//, p. 38 (in de Nederlandse vertaling van Hans Hartsuijker).))
  
-God schiep ons in Zijn beeld. Wij weerspiegelen Hem. Die weerspiegeling is dat wat wij werkelijk zijn. De joden noemen dat onze //nəsjamah//. Over die //nəsjamah// gaat het in de //Thorah//.+Volgens de //Thorah// schiep God ons in Zijn beeld”, weerspiegelen wij God. Die weerspiegeling is dat wat wij werkelijk zijn. De joden noemen dat onze //nəsjamah//. Over die //nəsjamah// gaat het in de //Thorah//.
  
 Deze //nəsjamah// leeft in Gods wereld. Gods wereld wordt ook wel “hemel” genoemd. Het Hebreeuwse woord voor ‘hemel’ is //sjamàjim//. //Sjamàjim// kun je lezen als een combinatie van twee Hebreeuwse woorden, namelijk //esj// en //màjim//. Deze //nəsjamah// leeft in Gods wereld. Gods wereld wordt ook wel “hemel” genoemd. Het Hebreeuwse woord voor ‘hemel’ is //sjamàjim//. //Sjamàjim// kun je lezen als een combinatie van twee Hebreeuwse woorden, namelijk //esj// en //màjim//.
Regel 331: Regel 335:
 Ook de //nəsjamah// krijgt met die aarde te maken. Ook de //nəsjamah// krijgt met die aarde te maken.
  
-In het begin nog niet. In het begin is de //nəsjamah// nog bij God. In het begin is alles nog één. Uit deze éénheid komt echter alles voort wat wij hier kennen. +In het begin nog niet. In het begin is de //nəsjamah// nog bij God. In het begin is alles nog één. Uit deze éénheid komt echter alles voort wat wij hier op aarde kennen. 
  
 Alles wat wij hier kennen, bestaat uit twee zaken die tegenover elkaar staan. Uit een tweeheid dus. Alles wat wij hier kennen, bestaat uit twee zaken die tegenover elkaar staan. Uit een tweeheid dus.
Regel 411: Regel 415:
 In dit gedeelte is het volk Israël bij de berg Sinaï.  In dit gedeelte is het volk Israël bij de berg Sinaï. 
  
-Vanaf de top van deze berg spreekt God de [[tienwoorden|Tien Woorden]] uit, het hart van de //Thorah//.+Vanaf de top van deze berg spreekt God de [[detienwoorden|Tien Woorden]] uit, het hart van de //Thorah//.
  
 Ook geeft Hij daar de hele //Thorah// aan Mozes, met de uitleg erbij. Ook geeft Hij daar de hele //Thorah// aan Mozes, met de uitleg erbij.
Regel 418: Regel 422:
  
   - De voorhof.   - De voorhof.
-  - Het heiligdom+  - Het heilige
-  - Het heilige van het heilige.+  - Het heilige van de heiligen.
  
 In het laatste gedeelte gaat God zelf wonen. In het laatste gedeelte gaat God zelf wonen.
  
-Als de Israëlieten God willen ontmoeten, moeten ze door de “voorhof”, via het “heiligdom” naar het “heilige van het heilige” gaan.+Als de Israëlieten God willen ontmoeten, moeten ze door de “voorhof”, via het “heilige” naar het “heilige van de heiligen” gaan.((Meer informatie over dit alles vind je in mijn document [[dewoningvangod|De woning van God]].))
  
 God is de éénheid. Die éénheid is dus ook bij de Sinaï bereikbaar. Dat is dus niet iets dat alleen helemaal aan het begin en helemaal aan het einde van alles plaatsvindt. God is de éénheid. Die éénheid is dus ook bij de Sinaï bereikbaar. Dat is dus niet iets dat alleen helemaal aan het begin en helemaal aan het einde van alles plaatsvindt.
Regel 486: Regel 490:
 ====8.2. Joodse Thorah-uitleg==== ====8.2. Joodse Thorah-uitleg====
  
-Orthodoxe joden lezen de //Thorah// aan de hand van de [[weinrebendejoodseoverlevering|Joodse Overlevering]]. In dit complex vindt je aanwijzingen om bij de diepere betekenissen van de tekst te komen. +Orthodoxe joden lezen de //Thorah// aan de hand van de [[weinrebendejoodseoverlevering|Joodse Overlevering]]. In dit complex vind je aanwijzingen om bij de diepere betekenissen van de tekst te komen. 
  
 Je kunt deze boeken echter alleen maar begrijpen als je weet wat het [[hethebreeuws|Hebreeuws]] voor een taal is. Je kunt deze boeken echter alleen maar begrijpen als je weet wat het [[hethebreeuws|Hebreeuws]] voor een taal is.
Regel 514: Regel 518:
   * Zienswijzen uit de christelijke traditie.   * Zienswijzen uit de christelijke traditie.
  
-Meer over deze punten vindt je in hoofdstuk [[dehebreeuwsebijbel#10. Drie manieren van Bijbeluitleg|10]] van mijn document over de Hebreeuwse Bijbel.+Meer over deze punten vind je in hoofdstuk [[dehebreeuwsebijbel#10. Drie manieren van Bijbeluitleg|10]] van mijn document over de Hebreeuwse Bijbel.
  
 De eerste twee punten vormen samen de traditionele joodse Bijbeluitleg. De eerste twee punten vormen samen de traditionele joodse Bijbeluitleg.
Regel 529: Regel 533:
  
   * [[dehebreeuwsebijbel|De Hebreeuwse Bijbel]].   * [[dehebreeuwsebijbel|De Hebreeuwse Bijbel]].
-