Site-hulpmiddelen

Gebruikershulpmiddelen


Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisieVorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
weinrebenwaarheid [2013/01/23 12:07] – [1. Mijn ontdekking] josquakweinrebenwaarheid [2014/11/27 14:46] (huidige) josquak
Regel 127: Regel 127:
   * Dat de onderzoekers uit de getuigenissen van de door henzelf toegevoegde verraadzaken steeds dat oppikte dat tégen Weinreb pleitte en alles verwierpen wat vóór Weinreb pleitte.((Idem, p. 107, 119, 141, 142.))    * Dat de onderzoekers uit de getuigenissen van de door henzelf toegevoegde verraadzaken steeds dat oppikte dat tégen Weinreb pleitte en alles verwierpen wat vóór Weinreb pleitte.((Idem, p. 107, 119, 141, 142.)) 
   * Dat sommige ondervraagden tijdens het verhoor passages uit Weinrebs boek werden voorgelezen die voor hen ongunstig waren.((Idem, p. 134.))   * Dat sommige ondervraagden tijdens het verhoor passages uit Weinrebs boek werden voorgelezen die voor hen ongunstig waren.((Idem, p. 134.))
-  * Dat de onderzoekers ‘//geen advocaat en rechters tegenover zich hadden, aan wie zij het bewijsmateriaal moesten leggen//’ en toch zulke grote conclusies trokken.((Idem, p. 122.))+  * Dat de onderzoekers ‘//geen advocaat en rechters tegenover zich hadden, aan wie zij het bewijsmateriaal voor moesten leggen//’ en toch zulke grote conclusies trokken.((Idem, p. 122.))
  
 Weinreb zelf beschrijft de werkwijze van de onderzoekers als volgt: Weinreb zelf beschrijft de werkwijze van de onderzoekers als volgt:
Regel 262: Regel 262:
 Als we de praatjes over Weinreb willen checken, de autoriteiten die hem beschuldigen niet op voorhand geloven en ons niet meer ergeren aan “vreemde snoeshanen” die Weinrebs cursussen volgden, komen we bij de kern aan. Bij de ontdekking die Weinreb in de gevangenis deed. De ontdekking van de ‘//wereld van het woord//’((Weinreb, F. (1989), //De gevangenis. Herinneringen 1945-1948//, p. 50.)), van het Hebreeuws en de Hebreeuwse Bijbel. Als we de praatjes over Weinreb willen checken, de autoriteiten die hem beschuldigen niet op voorhand geloven en ons niet meer ergeren aan “vreemde snoeshanen” die Weinrebs cursussen volgden, komen we bij de kern aan. Bij de ontdekking die Weinreb in de gevangenis deed. De ontdekking van de ‘//wereld van het woord//’((Weinreb, F. (1989), //De gevangenis. Herinneringen 1945-1948//, p. 50.)), van het Hebreeuws en de Hebreeuwse Bijbel.
  
-Dit Hebreeuws en die Hebreeuwse Bijbel vergelijkt hij met de “ark van Noach”, een boot die voorkomt in het Bijbelse [[http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Genesis+6%3A5-8%3A19&id47=1&l=nl&set=10|zondvloedverhaal]]. +Dit Hebreeuws en die Hebreeuwse Bijbel vergelijkt hij met de “ark van Noach”, een boot die voorkomt in het Bijbelse [[http://www.willibrordbijbel.nl/?Gn%206:5-8:14|zondvloedverhaal]].
  
 Voordat het water de oude wereld overspoelt, komen er van alle levende wezens enkele in deze “ark”. Zo blijven zij behouden en kunnen straks, als het water weggezakt is, de nieuwe wereld bevolken. Voordat het water de oude wereld overspoelt, komen er van alle levende wezens enkele in deze “ark”. Zo blijven zij behouden en kunnen straks, als het water weggezakt is, de nieuwe wereld bevolken.
Regel 270: Regel 270:
 Als de oude wereld ten onder gaat, blijft alles in dat woord bewaard en als de nieuwe wereld aanbreekt, kan het via dat woord weer tot leven komen. Als de oude wereld ten onder gaat, blijft alles in dat woord bewaard en als de nieuwe wereld aanbreekt, kan het via dat woord weer tot leven komen.
  
-De bouwer van de “ark” was Noach, die de trooster genoemd wordt.((Zie [[http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Genesis+5%3A29&id42=1&id47=1&id17=1&l=nl&set=10|Genesis 5:29]].)) De naam Noach is namelijk verwant met het Hebreeuwse woord //nechama// wat ‘troost’ betekent. +De bouwer van de “ark” was Noach, die de trooster genoemd wordt.((Zie [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=1&cs-bijbelhoofdstuk-2=5&cs-versnummer-3=29-29&cs-bijbelvers_v1-4=&search=Zoeken|Genesis 5:29]].)) De naam Noach is namelijk verwant met het Hebreeuwse woord //nèchamah// wat ‘troost’ betekent. 
  
-Het woord Noach bestaat uit een [[50_noen|noen]] en een [[8_chet|chēt]]. De getalswaarde van de [[50_noen|noen]] is 50 en de getalswaarde van de [[8_chet|chēt]] is 8. Samen is dat 58. 58 is dus het getal van de troost. Noach geeft troost als alles ten ondergaat. +Het woord Noach bestaat uit een [[50_noen|noen]] en een [[8_cheth|chēth]]. De getalswaarde van de [[50_noen|noen]] is 50 en de getalswaarde van de [[8_cheth|chēth]] is 8. Samen is dat 58. 58 is dus het getal van de troost. Noach geeft troost als alles ten ondergaat. 
  
 Van dit zondvloedverhaal zag Weinreb ook iets in zijn eigen leven voltrekken.  Van dit zondvloedverhaal zag Weinreb ook iets in zijn eigen leven voltrekken. 
Regel 302: Regel 302:
 Weinreb ontdekte in de gevangenis niet alleen het woord, de Bijbel, maar met dat woord, met die Bijbel ook “zichzelf”. Dan heb ik het over iets dat wij vroeger onze “ziel” noemden.  Weinreb ontdekte in de gevangenis niet alleen het woord, de Bijbel, maar met dat woord, met die Bijbel ook “zichzelf”. Dan heb ik het over iets dat wij vroeger onze “ziel” noemden. 
  
-Volgens de Zohar((De Zohar is het belangrijkste boek van de //Kabbala//, de joodse mystiek.)) hebben wij mensen een [[hethebreeuwsendemens#2. De gaf, de nefesj, de roeach en de nesjamah|driedelige ziel]]. Deze delen zijn:+Volgens de Zohar((De Zohar is het belangrijkste boek van de //Kabbala//, de joodse mystiek.)) hebben wij mensen een [[hethebreeuwsendemens#3. De goef, de nèfèsj, de roeàch en de nəsjamah|driedelige ziel]]. Deze delen zijn:
  
-  - De //nefesj//. +  - De //nèfèsj//. 
-  - De //roeach//. +  - De //roeàch//. 
-  - De //nesjamah//.+  - De //nəsjamah//.
  
-De //nefesj// is het deel van de ziel dat nauw verbonden is met ons lichaam. Het is dat wat wij ons gevoel en ons verstand noemen.+De //nèfèsj// is het deel van de ziel dat nauw verbonden is met ons lichaam. Het is dat wat wij ons gevoel en ons verstand noemen.
  
-De //nesjamah// is het tegenovergestelde van de //nefesj//. Het is de “goddelijke ziel”, het deel van de ziel dat God weerspiegelt.+De //nəsjamah// is het tegenovergestelde van de //nèfèsj//. Het is de “goddelijke ziel”, het deel van de ziel dat God weerspiegelt.
  
-En de //roeach// is de verbinding tussen die beiden.+En de //roeàch// is de verbinding tussen die beiden.
  
-Als ik het over “mijzelf” heb, bedoel ik normaal gesproken mijn //nefesj//. Ik denk dan van mezelf ‘//wat anderen//’ van mij ‘//zeggen//’ of, als ik daar moeite mee heb, ‘//wat anderen//’ van mij ‘//zouden kunnen zeggen//’.+Als ik het over “mijzelf” heb, bedoel ik normaal gesproken mijn //nèfèsj//. Ik denk dan van mezelf ‘//wat anderen//’ van mij ‘//zeggen//’ of, als ik daar moeite mee heb, ‘//wat anderen//’ van mij ‘//zouden kunnen zeggen//’.
  
 Maar dat ikzélf zeg dat ik ‘//die-en-die//’ ben, komt zelden voor. Op zo’n moment is mijn ‘//stille, eeuwige kant//’ aan het woord, een kant ‘//die het een zorg zal zijn//’ wat ‘//anderen//’ van mij ‘//zeggen//’, wat ‘//de maatschappij//’ van mij ‘//vindt//’ of van mij ‘//verwacht//’.  Maar dat ikzélf zeg dat ik ‘//die-en-die//’ ben, komt zelden voor. Op zo’n moment is mijn ‘//stille, eeuwige kant//’ aan het woord, een kant ‘//die het een zorg zal zijn//’ wat ‘//anderen//’ van mij ‘//zeggen//’, wat ‘//de maatschappij//’ van mij ‘//vindt//’ of van mij ‘//verwacht//’. 
  
-Die kant  blijft verborgen voor mij. Het is de kant in mij die God weerspiegelt. Het is mijn //nesjamah//.((Weinreb, F. (1989), //De gevangenis. Herinneringen 1945-1948//, p. 172, 173.))+Die kant  blijft verborgen voor mij. Het is de kant in mij die God weerspiegelt. Het is mijn //nəsjamah//.((Weinreb, F. (1989), //De gevangenis. Herinneringen 1945-1948//, p. 172, 173.))
  
-In de gevangenis ontdekt Weinreb zijn //nesjamah//. Die //nesjamah// is iets dat ‘//boven tijd en ruimte staat//’.((Weinreb, F. (1989), //De gevangenis. Herinneringen 1945-1948//, p. 172.)) Iets dat ‘//boven alles gaat//’, dat ‘//alles in zich verenigt, alles, uit alle tijden//’. Het is ‘//God//’ Die ‘//via het woord//’ ‘//in mij woont//’.((Weinreb, F. (1989), //De gevangenis. Herinneringen 1945-1948//, p. 173.))+In de gevangenis ontdekt Weinreb zijn //nəsjamah//. Die //nəsjamah// is iets dat ‘//boven tijd en ruimte staat//’.((Weinreb, F. (1989), //De gevangenis. Herinneringen 1945-1948//, p. 172.)) Iets dat ‘//boven alles gaat//’, dat ‘//alles in zich verenigt, alles, uit alle tijden//’. Het is ‘//God//’ Die ‘//via het woord//’ ‘//in mij woont//’.((Weinreb, F. (1989), //De gevangenis. Herinneringen 1945-1948//, p. 173.))
  
-Voor die //nesjamah// zijn praatjes van mensen niet belangrijk. En menselijke autoriteiten ook niet. Dat is slechts het uiterlijke.+Voor die //nəsjamah// zijn praatjes van mensen niet belangrijk. En menselijke autoriteiten ook niet. Dat is slechts het uiterlijke.
  
 Als ik mezelf veracht, zie ik alleen die ‘//buitenkant als boodschap//’, zegt Weinreb. Daarmee verloochen ik echter ‘//het innerlijke//’.((Weinreb, F. (1989), //De gevangenis. Herinneringen 1945-1948//, p. 124.)) Dat innerlijke is het eeuwige. En dat heeft met het woord te maken. ‘//Vandaar//’, zegt Weinreb, komt ‘//alles wat ik hier nodig heb//’.((Weinreb, F. (1989), //De gevangenis. Herinneringen 1945-1948//, p. 191, 192.)) Als ik mezelf veracht, zie ik alleen die ‘//buitenkant als boodschap//’, zegt Weinreb. Daarmee verloochen ik echter ‘//het innerlijke//’.((Weinreb, F. (1989), //De gevangenis. Herinneringen 1945-1948//, p. 124.)) Dat innerlijke is het eeuwige. En dat heeft met het woord te maken. ‘//Vandaar//’, zegt Weinreb, komt ‘//alles wat ik hier nodig heb//’.((Weinreb, F. (1989), //De gevangenis. Herinneringen 1945-1948//, p. 191, 192.))
  
-Door dat woord en die //nesjamah// kon Weinreb al die praatjesmakers en  autoriteiten laten kletsen.+Door dat woord en die //nəsjamah// kon Weinreb al die praatjesmakers en  autoriteiten laten kletsen.
  
 ‘//In mij zelf ben ik een koning//’, zegt hij in het interview met Ischa Meijer, ‘//Maar iedereen zou dat van zich zelf moeten vinden; iedereen zou de kwaliteiten moeten hebben van iemand die samen met God is//’.((Zie Meijer, Ischa, (1884), [[http://www.hebreeuwseacademie.nl/index.php?location=artikelen&pid=19|F. Weinreb. Een eenmanszaak]].)) ‘//In mij zelf ben ik een koning//’, zegt hij in het interview met Ischa Meijer, ‘//Maar iedereen zou dat van zich zelf moeten vinden; iedereen zou de kwaliteiten moeten hebben van iemand die samen met God is//’.((Zie Meijer, Ischa, (1884), [[http://www.hebreeuwseacademie.nl/index.php?location=artikelen&pid=19|F. Weinreb. Een eenmanszaak]].))
Regel 338: Regel 338:
 ‘//Ik ben nog steeds een fantast//’, zegt hij, ‘//Ik verkocht, verkoop leugens om te helpen. Ik verkondig u het eeuwige leven, zeg ik bij voorbeeld. Nou, daar weet ik niks van. Maar toch heb ik het over dat eeuwige leven, overal in Europa, tot in het Vaticaan toe. Wetenschappelijk bezien: onzin. Maar voor mij is het de waarheid//’.((Zie Meijer, Ischa, (1884), [[http://www.hebreeuwseacademie.nl/index.php?location=artikelen&pid=19|F. Weinreb. Een eenmanszaak]].)) ‘//Ik ben nog steeds een fantast//’, zegt hij, ‘//Ik verkocht, verkoop leugens om te helpen. Ik verkondig u het eeuwige leven, zeg ik bij voorbeeld. Nou, daar weet ik niks van. Maar toch heb ik het over dat eeuwige leven, overal in Europa, tot in het Vaticaan toe. Wetenschappelijk bezien: onzin. Maar voor mij is het de waarheid//’.((Zie Meijer, Ischa, (1884), [[http://www.hebreeuwseacademie.nl/index.php?location=artikelen&pid=19|F. Weinreb. Een eenmanszaak]].))
  
-‘Nu zegt hij het zelf!’ zegt mijn //nefesj// Grüter na, ‘Hij is een fantast! Hij brengt een leugenboodschap!’+‘Nu zegt hij het zelf!’ zegt mijn //nèfèsj// Grüter na, ‘Hij is een fantast! Hij brengt een leugenboodschap!’
  
 Maar mijn ‘//stille, eeuwige kant//’ denkt er anders over. Maar mijn ‘//stille, eeuwige kant//’ denkt er anders over.
Regel 349: Regel 349:
   * [[weinrebenhetnieuwetestament|Weinreb en het Nieuwe Testament]]   * [[weinrebenhetnieuwetestament|Weinreb en het Nieuwe Testament]]
   * [[bestaatwaarheid|Bestaat waarheid?]]   * [[bestaatwaarheid|Bestaat waarheid?]]
- 
-